Categories
Uncategorized

Kredyt na restauracje portugalską

Kuchnia portugalska obfituje w owoce morza i ryby oraz aromatyczne i ostre sery, co bardzo upodabnia ja do wloskiej kuchni. Poniżej kilka przepisów na smaczne portugalskie potrawy koniecznie podawane z dobrym portugalskim winem – kolora.pl.
Duszone w sosie wlasnym owoce morza, czyli arroz de Marisco
Skladniki: 20 dag ugotowanego ryżu, 20 dag kielbasy portugalskiej ( np. mocno wysuszonej, przyprawionej chorizo), 12 dag poledwiczki wieprzowej, 20 dag surowego boczku, 4 obrane krewetki black tiger, 20 dag malży sercówek, 1 langusta, ½ szklanki koktajlowych krewetek, 15 dag miesa malży, 60 dag pomidorów, 12 dag zielonego groszku, 30 dag cebuli, 2 zabki czosnku, 2 lyżki oliwy, 1 lyżka kopru, sok z cytryny, sól, pieprz, szafran.
Przygotowanie: Groszek, czosnek i posiekana cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone i obrane pomidory oraz owoce morza i dusimy okolo 10 minut. Dodajemy pokrojona kielbase, boczek i poledwiczke i dusimy kolejne 5 minut, nastepnie wsypujemy ryż, przyprawy i skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut do miekkosci. Podajemy z winem na przyklad Muros Antigos Alvarinho z regionu Vinhos Verdes.
Dorsz zapiekany z parmezanem, czyli bacalhau com natas
Skladniki: kilogram suszonego dorsza, 20 dag tartego parmezanu, 1,6 kg ziemniaków, 1 l smietany, 30 dag cebuli, 2 lyżki oliwy, 1 zabek czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: Dorsza należy moczyc w wodzie przez dwie doby, wode zmieniajac co kilka godzin. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebule, dodajemy przyprawy. Na patelnie dodajemy dorsza oraz pokrojone w plastry ziemniaki. Zalewamy smietana i gotujemy jeszcze przez 10 minut, by uzyskac jednolita konsystencje. Potrawe przekladamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i na 10 minut wkladamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Przed podaniem potrawe posypac natka pietruszki. Odpowiednie wino to Touriga National lub Joao Pato.
Roladki z wolowej poledwicy w sosie madera, czyli Tornados a Portuguesa
Skladniki: 80 dag wolowej poledwicy, 20 dag boczku wedzonego, 250 ml madery, 1 szklanka czerwonego wina, ½ pól szklanki oliwy, 1 mala posiekana cebula, 2-3 lyżki smietany, 2 roztarte zabki czosnku, sok z 1 cytryny, 1 lyżka posiekanego rozmarynu, sól, pieprz
Przygotowanie: Poledwice rozdrabniamy i rozbijamy delikatnie. Mieso marynujemy przez 8 godzin w marynacie sporzadzonej z wina, oliwy, soku z cytryny, pieprzu i rozmarynu. Boczek kroimy w paski i owijamy nim kawaleczki poledwicy. Calosc grillujemy po okolo 2 minuty z każdej ze stron. Cebule i czosnek szklimy na patelni, dodajemy mieso i madere. Po 2 minutach wlewamy smietane i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy w towarzystwie ziemniaczanego purée.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.